Another Day of Life

Kapuscinski is een briljante veteraanjournalist, een idealist en een vriend van verloren oorzaken en revoluties

Een bijzonder indrukwekkende verfilming van Kapuschinsky’s beroemde boek, waarin we op ongekend lyrische wijze mee worden genomen in de gekte, de hoop, het onrecht en het idealisme van de onafhankelijkheidstrijd in de jaren ’70 in Angola.

Kapuschinsky was zowel een van de grote kanshebbers op de Nobelprijs voor de Literatuur als de ‘reporter van de eeuw’. Hij was bij leven al legendarisch door als een van de weinigen naar de moeilijkste en gevaarlijkste plekken te reizen en daar van terug te komen met prachtige reportages vol impressionistische sfeerbeelden als in de beste fictie.

Wanneer hij aankomt in Angola, een van de laatste Afrikaanse kolonies die onafhankelijk gaat worden, staat het land op springen. Terwijl de Portugezen vertrekken, breekt er een felle onafhankelijkheidsstrijd uit. Kapuschinsky besluit om als enige buitenlandse journalist naar het front te trekken. Het wordt zijn persoonlijk zwaarste tocht, waarin 20 jaar intense verslaggeving over de droom van een vrij Afrika culmineert.

Op fabuleuze wijze weten de filmmakers deze reis filmisch te verbeelden. Door de prachtige, soms bijna hallucinante animatie, maken we niet alleen de gebeurtenissen mee, maar ervaren ze ook in de magisch realistische stijl van Kapuschinsky. In combinatie met hedendaagse documentaire beelden van de hoofdpersonages die nu nog leven, krijgt de film een enorme emotionele kracht. De film won dan ook de European Film Award (de Europese Oscar) voor de beste animatiefilm van het jaar.

‘a visually striking piece of rare immediacy and power, one whose refreshingly unsimplified, pragmatic message — that wars, though terrible, may sometimes be necessary’ – Hollywood reporter

Over Kapuschinsky:

‘Hij zet onze verbeelding in vuur en vlam. Eén Kapuscinski is waardevoller dan het gereutel van duizend ‘journofantasten’. – Salman Rushdie.

‘De ware meester van de journalistiek’ – Gabriel Garcia Marquez

International Film Festival Rotterdam 2019 – vanaf 23 januari

Vanaf 14 maart 2019 in de bioscoop.