Ascent

A film by Fiona Tan

Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring aan de hand van de heilige berg Fuji; over de mens, haar streven, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en sprookjes.

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla.

Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan. Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring. In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie.

De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk.

Voorpremières in aanwezigheid van Fiona Tan:

’t Hoogt, Utrecht 7 mei 15:00 uur
Filmhuis Den Haag 8 mei 19:00 uur
EYE, Amsterdam 10 mei 19:15 uur

Vanaf 18 mei te zien in de volgende filmtheaters:

EYE, Amsterdam
Filmhallen, Amsterdam
’t Hoogt, Utrecht
Filmhuis Den Haag
LUX, Nijmegen
KINO, Rotterdam
Forum, Groningen
Plaza Futura, Eindhoven
Chasse, Breda
Filmschuur, Haarlem – Speciale vertoning op 20 mei – 17.00 uur met een inleiding door Joyce Roodnat
Kijkhuis, Leiden
Lumiere, Maastricht
Cinema Oostereiland, Hoorn
Sliekerfilm, Leeuwarden

https://www.filmladder.nl/film/ascent-2016