City of Ghosts

Our words are stronger than their weapons

Een weergaloze real-life thriller over een groepje studenten in Raqqa, die meemaken hoe IS hun stad overneemt. Als de vriendengroep besluit om de wereld te laten weten wat er in hun stad gebeurt, worden ze daarmee helden tegen wil en dank.

Een fijne stad aan een rivier wordt plotseling overgenomen door een vreemde bezettingsmacht. Alles wat vanzelfsprekend was en wat je normaal vond, is ineens weg. Anderen bepalen hoe je moet leven, denken en gedragen. Doe je dat niet dan wordt je gedood. Zo begint City of ghosts.

Een documentaire thriller over een groepje doodgewone jongemannen in Raqqa. Ze zien hoe IS hun stad overneemt, overspoelt. En besluiten om de wereld te laten weten wat er in hun stad gebeurt. Onder de naam “Raqqa is being slaughtered silently” zijn zij lang de enigen die vanuit het Kalifaat films, foto’s en nieuwsberichten de wereld insturen. Maar dat blijkt al snel levensgevaarlijk. IS doet er alles aan om elke vorm van journalistiek onmogelijk te maken. Met de nieuwste media- en communicatietechnieken creëren en bepalen zij zelf hun imago. En handhaven dit met absolute terreur. George Orwell’s 1984 is werkelijkheid geworden in Raqqa. De vrienden weten te ontsnappen en vluchten naar Duitsland, waar ze hun werk voortzetten. Daar ontmoet Matthew Heineman de jongens en legt hij hun levensverhaal vast. Hij doet dat met veel compassie. Zelden kwam je zo dichtbij.

Heineman laat je voelen hoe het is om als gewone jongen je leven te zien worden overgenomen door een vreemde, angstaanjagende macht. Maar de film gaat ook over ons. Hij laat zien hoe bijzonder en tegelijkertijd kwetsbaar onze huidige staat van leven is. En hoe deze zomaar kan veranderen met de opkomst van de sterke mannen, toenemende media-controle en polarisatie. Een weergaloze, heftige en ontroerende film. Matthew Heineman won met zijn eerste film Cartel Land meteen een Oscar-nominatie. Met deze, zijn tweede, is hij nu al de meest genoemde Oscar-favoriet.

Deze film draait niet meer in de bioscoop. Kijk bij het tabblad “Waar verkrijgbaar” voor de DVD.

Nu op DVD.

De DVD van City Of Ghosts is verkrijgbaar via o.a. bol.com.