Herr Bachmann und Seine Klasse

Herr Bachmann - de docent die je zelf had willen hebben

In Stadtallendorf, een Duitse stad met een complexe geschiedenis van zowel het buitensluiten als het integreren van buitenlanders, probeert de onorthodoxe leraar Dieter Bachmann zijn leerlingen thuis te laten voelen. De leerlingen, allemaal tussen de twaalf en veertien jaar oud, komen uit negen verschillende landen; sommigen beheersen de Duitse taal nog niet. Op de rand van zijn pensioen wil Bachmann deze burgers-in-wording inspireren en met een gevoel van nieuwsgierigheid naar een breed scala aan beroepen, onderwerpen, culturen en meningen de wereld in sturen. Bachmann biedt zijn leerlingen zicht op een betere toekomst, maar leert ze ook hoe gecompliceerd de relatie met buitenlanders is geweest in de stad.
Bachmann ziet er met zijn beanie en AC/DC shirt eerder uit als een hippie of een rock ’n roller dan als een normale basisschoolleraar. En af en toe speelt hij ook een deuntje om een punt over te brengen, met teksten die hij zelf bedenkt. Maar het is vooral ook de individuele betrokkenheid van de leraar die de eigenwaarde van zijn leerlingen versterkt. Hij is net zo eerlijk over zijn eigen leven, als hij van hen verwacht. De documentaire is een inspirerend bewijs dat de juiste leraar op het juiste moment, een van de grootste geschenken van het leven kan zijn.
Maria Speth is schrijver, regisseur en producent van meerdere films en documentaires. Haar debuutfilm THE DAYS BETWEEN ging in première op het IFFR in 2001, waar het de VPRO Tiger Award won. In 2009 richtte ze haar eigen productiebedrijf Madonnen Film op, daar produceerde ze haar eerste documentaire 9 LIVES, waar ze een DEFA Foundation Award mee won. Haar feature DAUGHTERS ging in première in 2014 op de Berlinale en werd ook in de bioscopen in Duitsland uitgebracht. HERR BACHMANN UND SEINE KLASSE is het achtste project van Speth en haar tweede documentaire.

Deze film draait niet meer in de bioscoop.

Kijk bij het tabblad “Video on Demand” voor koop- en huuropties.

 

 

With the support of the Creative Europe Programme – MEDIA

Nu beschikbaar op Video on Demand!

Herr Bachman und seine Klasse is te koop of te huur via o.a. Picl