jane

It took a woman to unlock the secret of early man

Een ongelofelijk mooie en diep romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall. Wonderschoon in de warme en tedere beeldenpracht van haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, maar ook in haar intense liefde voor haar chimpansees en haar werk.

Als 26-jarige secretaresse krijgt zij van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding (“een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren” waren de vereisten) trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden.

Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en Hugo de chimpansees en de gevaren in de wildernis. Het zijn de jaren zestig en in meerdere opzichten lijkt de wereld nog onschuldig.

Nooit eerder waren deze beelden over haar beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen Hugo en haar te zien. Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig warm en teder 16 mm materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic. Brett Morgen bekend van oa Cobain: Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek er voor. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.

Voorpremieres bij:

Rialto   Amsterdam 26 december 16:45
Cinecenter   Amsterdam 25, 26 december 14:00

 

Vanaf 28 december te zien in de volgende theaters:

Cinecenter Amsterdam
Rialto Amsterdam
De Balie Amsterdam
The Movies Amsterdam
De Filmhallen Amsterdam
LHC Utrecht
Filmhuis Den Haag
LantarenVenster Rotterdam
The Movies Dordrecht
Verkadefabriek Den Bosch
LUX Nijmegen
Filmschuur Haarlem
Concordia Enschede
Lumiere Maastricht
Chasse Breda
Plaza Futura Eindhoven
Focus Arnhem
De Keizer Deventer
Fraterhuis Zwolle
KINO Rotterdam
FORUM Groningen
Hoogt Utrecht
Cinema Oostereiland Hoorn
Cinema Enkhuizen
Sliekerfilm Leeuwarden
Filmhuis Alkmaar

 

Later ook te zien in:

LAB111 Amsterdam 2 januari
Filmtheater Hilversum Vanaf 4 januari
Gigant Apeldoorn Week 18 en 25 januari
Cinema Gouda Gouda 12, 19 en 26 januari
De Nieuwe Scene Venlo Week 1