Little Richard: I Am Everything

Little Richard: I Am Everything

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly.

Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde.

Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds. Deze ode aan Little Richard die een kunstvorm van ultieme zelfexpressie schiep, herinnert ons aan hoe excentriekelingen en buitenbeentjes een kracht kunnen hebben die, wanneer ze de kans gegeven wordt, nieuwe werelden ontgrendelen waarin we allemaal onszelf kunnen zijn

Vanaf 11 mei in de volgende bioscopen te zien:

Amsterdam De Balie

Amsterdam De Melkweg

Amsterdam The Movies

Amsterdam Eye

Amsterdam Kriterion

Amsterdam De Filmhallen

Amsterdam Studio/K

Amsterdam Cinema de Vlugt

Amsterdam Pathe City

Apeldoorn Gigant

Amersfoort Lieve Vrouw

Arnhem Focus

Alkmaar Filmhuis

Den Haag Museon Omniversum

Den Haag Pathe Buitenhof

Den Haag Filmhuis

Den Bosch Verkade Fabriek

Deventer Mimik

Delft Lumen

Eindhoven Lab-1

Enschede Concordia

Groningen Forum Groningen

Gouda Cinema

Haarlem Filmkoepel

Helmond CacaoFabriek

Hoorn Cinema Oostereiland

Hilversum Filmtheater

Maastricht Lumiere

Nijmegen Lux

Rotterdam Lantaren Venster

Rotterdam KINO

Roermond Eci Cultuurfabriek

Sittard-Geleen Filmhuis De Domijnen

Utrecht Louis Hartlooper Complex

Voorschoten Filmtheater

Velsen Stadsschouwburg

Venlo Nieuwe Scene

Wageningen Movie W

Zevenaar Filmhuis

Zwolle Fraterhuis