Louise en Hiver

Louise by the Shore

Wonderschone feel-good film waarin Louise als een soort bejaarde Robinson Crusoe een winterseizoen doorbrengt op een strand in Bretagne. In haar lichte benadering van het leven, haar humor en onverschrokkenheid, is zij een personage om in je hart te sluiten en niet snel meer te vergeten.

Het zomerseizoen in een kleine Bretonse badplaats loopt ten einde. Elk jaar brengt Louise hier haar zomer door tussen de gezinnen en spelende kinderen. Zoals een oude dame betaamt, moppert ze af en toe wat in zichzelf over de drukte op het strand.

Dan mist ze het laatste boemeltje van het seizoen en is ze ineens de enige overgebleven mens in het stadje. Met de gedachte dat een van haar kinderen haar wel zal missen en op zal halen, bouwt ze zich een hutje op het strand.

En terwijl het winter wordt, krijgt de film een steeds meer zomers gevoel. Zij blijkt opgegroeid in deze omgeving en het zijn vooral jeugdherinneringen waar ze aan terug denkt. Ze onderzoekt haar omgeving, verzamelt haar eten en lijkt zich nergens (meer) zorgen over te maken. Haar nieuwe leven lijkt daarmee niet alleen een metafoor voor het einde, maar ook voor een levensgevoel en –wijsheid om naar te verlangen.

Een prachtige, en ook wonderschoon getekende, ode aan het leven, aan het ouder worden en aan de overgave.

Vanaf 13 juli in de volgende theaters:

https://www.filmladder.nl/film/louise-en-hiver

Filmhallen Amsterdam

Rialto Amsterdam

De Balie Amsterdam

LAB111 Amsterdam

Filmschuur Haarlem

LUX Nijmegen

LHC Utrecht

KINO Rotterdam

Filmhuis Den Haag

Verkadefabriek Den Bosch

Filmtheater Hilversum

Forum Groningen

Cinema Oostereiland Hoorn

Plaza Futura Eindhoven

Filmhuis Enkhuizen

Concordia Enschede

Lumiere Maastricht

Fraterhuis Zwolle

Kijkhuis Leiden Leiden

Lumen Delft

Sliekerfilm Leeuwarden

Filmhuis Alkmaar