Maiden

They were told no because they were women

Bijzonder heroïsche en bezielende feel-good film over Tracy, een “pint-sized high-school drop-out” van 24, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.
Het zijn de jaren ’80, waarin “girls aren’t for sailing, they’re for screwing when you get into port”. Tracey Edwards loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten. Wanneer ze over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Vrouwen worden echter niet sterk genoeg geacht om als zeilmaat mee te mogen, laat staan kapitein of navigator te kunnen zijn. Onwaarschijnlijk volhardend en werkelijk met alle tegenwerking die je maar kan bedenken, lukt het haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Journalisten sluiten weddenschappen op hoe lang het duurt voor ze verongelukken. In de Guardian wordt de boot omschreven als “a tin full of tarts”.
Het is 1989. De race zelf is intens spannend en opwindend en tegelijkertijd van een grote schoonheid. De vrouwen willen winnen en zetten daarbij alles op het spel. Ze weerstaan bizar brute weersomstandigheden, maar ook grote spanningen, wanneer er mogelijk fatale beslissingen worden genomen. Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy Edwards als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan haar zelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen. Absolutely brilliant!

Vanaf 9 juli te zien in de volgende bioscopen:

LAB111 Amsterdam
Cinecenter Amsterdam
de Balie Amsterdam
Focus Filmtheater Arnhem
Chassé Cinema Breda
Verkadefabriek Den Bosch
Theater Dakota Den Haag
Filmhuis Den Haag Den Haag
Natlab Eindhoven
Concordia Enschede
Forum Groningen
Filmtheater Hilversum Hilversum
Cinema Oostereiland Hoorn
Lux Nijmegen
Cinerama Rotterdam
Lantarenvenster Rotterdam
Cinecitta Tilburg

DIRECTOR Alex Holmes
EXECUTIVE PRODUCER James Erskine
PRODUCER Victoria Gregory, Alex Holmes
SCREENPLAY Alex Holmes
CINEMATOGRAPHER Chris Openshaw
EDITOR Katie Bryer
MUSIC Rob Manning, Samuel Sim