Het Mysterie van de Melkrobots

Documentaire

Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico’s en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets mis gaat?

Johan van Rijthoven is een moderne boer die er alles voor over heeft om een gezond boerenbedrijf over te dragen aan zijn kinderen. Omdat zijn koeien door onverklaarbare redenen niet genoeg melk meer geven en zijn bedrijf met de ondergang bedreigd wordt, bindt de melkveehouder de strijd aan met de multinational die hem drie ondeugdelijke melkrobots geleverd heeft. Een strijd die leidt tot confrontaties: met zichzelf, met zijn directe omgeving, en met onbeheersbare krachten op zijn erf.

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren. “Er is veel verborgen leed op het platteland”, volgens psychiatrisch verpleegkundige Maria van Genugten. “Boeren praten graag over hun werk, kunnen alles vertellen over het welzijn van hun dieren, maar naar zichzelf kijken ze niet. Tot de nek in de schulden raken boeren geïsoleerd, kent hun leven op het erf relatief veel relationele problemen en heeft boer-zijn weinig status meer.” Een slopend mechanisme.

De missie van de film is de agrarische sector en de maatschappij met elkaar te verbinden. Met Het Mysterie van de Melkrobots hopen we de kloof tussen stedeling en plattelander waar deze bestaat te helpen dichten – op een positieve toon. Reguliere en speciale vertoningen schijnen een licht op de agrarische wereld, vanuit diverse invalshoeken; de film kan als vertrekpunt dienen om aansluitend een discussies of themagesprek te voeren.

Aanvragen voor een speciale vertoning kunnen via info@periscoopfilm.nl.

 

 

 

 

Deze film draait niet meer in de bioscoop.

Regisseur: Vuk Janić
Camera: Hans Bouma
Geluid: Marcel de Hoogd
Componist: Micha Molthoff
Editor: Stefan Kamp
Sound-design: Tom Jansen
Regie-assistent en productieleiding: Annemiek Munneke
Research: Yvonne Roerdink, Maud van der Varst & Annemiek Munneke
Productie coördinator: Coen Soepboer
Postproductie coördinator: Matthijs van de Laar
Uitvoerend productent: Sylvia Baan
Creative producer: Harmen Jalvingh
Producent: Janneke Doolaard
Coproducent IKON & NCRV: Margje de Koning & Jelle Peter de Ruijter
Fotografie posterbeeld: Laura Bouwmeester