The Land of the Enlightened

Een film van Pieter-Jan De Pue

Een verbluffende cinematografische reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan waar kinderen dagelijks een bewijs leveren van de vindingrijkheid en veerkracht van een volk. Terechte winnaar van de Prijs voor Beste Fotografie op het prestigieuze Sundance Filmfestival.

 

Een groep Afghaanse kinderen graaft oude Sovjetmijnen op en verkoopt de explosieven aan andere kinderen die de edelsteen Lapis Lazuli delven in een mijn, terwijl ze hardop dromen over de dag waarop het Amerikaanse leger zich eindelijk uit hun land zal terugtrekken. Ondertussen houdt een andere kinderbende de karavanen die de blauwe edelstenen door het Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten.
De beelden die debuterend regisseur Pieter-Jan De Pue over een periode van zeven jaar op evocatieve 16 mm-film vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, dringen we in het spoor van De Pue diep in dit verborgen land binnen waar jonge jongens vogelvrije bendes vormen die handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken.
Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in De Pue’s meeslepende, prachtig gefotografeerde film die de primitieve schoonheid en de ruwheid van het overleven op deze plek op ongeziene wijze in beeld brengt.

 
 

Ontvangst:
 
“This is the best film – bar none – that I’ve ever seen on Afghanistan. It’s so stunning that I kept finding myself wondering how it had even gotten made.” – Sebastian Junger, director ‘Restrepo’

 

‘Als u één film dit jaar moet zien, laat het ‘The Land of the Enlightened’ zijn.’ – Radio 1

 

★★★★ NRC Handelsblad: “Een prachtfilm” “een fabelachtig mooie film…over de veerkracht, vindingrijkheid en wilskracht van Afghanen.”
 
★★★★ Trouw: “De Pue laat zien dat er in die rauwe werkelijkheid ook veel schoonheid schuilt”
 
★★★★ De Filmkrant: “een glashelder beeld van het kruitvat dat Afghanistan inmiddels is” “poëtische state of the nation” (http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/13569)
 
★★★ 1/2 Cinemagazine.nl: “Een stroom aan visuele schoonheid”
 
★★★ de Volkskrant: “fraai gefilmd en kalm beschouwend” – “imponerende beeldenstroom”
 
★★★ Het Parool: “Intrigerend, poëtisch en fraai gefotografeerd”
 
★★★ VPRO Cinema: “oogstrelende 16mmbeelden”

Vanaf 7 april te zien in de volgende theaters:
EYE, Amsterdam
Rialto, Amsterdam
The Movies, Amsterdam
’t Hoogt, Utrecht
Filmhuis Den Haag
LUX, Nijmegen
Forum, Groningen
Plaza Futura, Eindhoven
Verkadefabriek, Den Bosch
Filmschuur Haarlem
Fraterhuis, Zwolle
Movies, Dordrecht
Lumiere, Maastricht op 12 en 20 april
LantarenVenster, Rotterdam vanaf 21 april

Geschreven en geregisseerd door: Pieter-Jan De Pue
Cinematografie door Pieter-Jan De Pue
Producent: Bart Van Langendonck – SAVAGE FILM (BE)
Co-producenten: Femke Wolting – SUBMARINE (NL), Morgan Bushe – FASTNET FILMS (IR), EYEWORKS (BE), Christian Beetz – GEBRUEDER BEETZ PRODUKTION (DE)
Speelduur: 87 minuten.
Landen: België/Ierland/Nederland/Duitsland/Afghanistan

Download Presskit (Stills, poster, trailer, info-document)