White Riot

Bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië gecreëerd werd.

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.

Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt. Het is een film vol energie en waar je energie van krijgt. De muziek is glorieus, The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging.

De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen. Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, verbijsterend in hoe actueel de film voelt en bijzonder inspirerend. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.

Op 14 september, 20:30 is een speciale voorpremiere in Paradiso! Klik hier voor tickets.

Op 19 september is er een een speciale MUSIC & MOVIE NIGHT in Filmtheater de Fabriek in Zaandam. Klik hier voor informatie en tickets.

Vanaf 17 september te zien in de volgende filmtheaters:

Amsterdam de Balie
Amsterdam Eye
Amsterdam Filmhallen
Amsterdam Filmtheater de Uitkijk
Amsterdam LAB111
Amsterdam Studio/K
Arnhem Focus 
Den Bosch Verkadefabriek
Den Haag Filmhuis Den Haag
Deventer MIMIK
Eindhoven LAB-1
Enschede Concordia
Groningen Forum
Haarlem Filmschuur
Hilversum
Leiden
Filmtheater Hilversum
Kijkhuis
Maastricht Lumière Cinema
Nijmegen Lux
Rotterdam Cinerama
Rotterdam KINO
Rotterdam Lantarenvenster
Utrecht Filmtheater ’t Hoogt
Utrecht Louis Hartlooper Complex
Wageningen Heerenstraat Theater